Kosten van de uitvaart

In feite kunnen de totale kosten voor een gehele uitvaart liggen vanaf een kleine € 4500,- tot gemiddeld tussen de € 5500,- en € 11.000,- met natuurlijk uitschieters naar boven tot zover men wil gaan.

Hierin zit dan bijv.: het basistarief (staat voor de uren voor het bespreken, regelen en uitvoeren van alle aspecten van de uitvaart en een nagesprek/ontmoeting zo’n 3 weken nadien), verzorging en opbaring van de overledene met gebruik van benodigde apparatuur voor temperatuurbeheersing bij een thuisopbaring of anders de kosten van gebruik van een opbaarruimte in een rouwcentrum, de rouwauto met chauffeur, één of meerdere assistenten voor bijstand tijdens de condoleance en tijdens de uitvaartbijeenkomst, plaatsing kennisgeving in één of meerdere dagbladen, rouwbrief, kist, bloemen, consumpties tijdens een condoleance en/of tijdens afscheid nemen, een graf of crematie, dragers, video opname en zo zijn er nog een aantal kleinere zaken te bedenken.

Het is absoluut niet zo dat een laag totaalbedrag betekent dat het een inhoudloze nietszeggende uitvaart is. Veelal wordt een hogere prijs veroorzaakt door bijv. een duur graf, afhankelijk van soort graf (huur of koop) en van de gemeente die de tarieven bepaalt. Het maakt ook veel verschil of een condoleance eenvoudig wordt gehouden met koffie en een koekje of dat dit plaatsvindt in een luxe restaurant met een uitgebreid buffet. Ook de hoeveelheid aanwezigen speelt een grote rol, het aantal consumpties neemt dan toe.

Zo is er in nagenoeg elk onderdeel van de uitvaart veel verschil in keuze en in prijs. Omdat ik elke stap met u overleg bent u het die grotendeels het eindbedrag bepaalt.

Soms wordt er gekozen voor een eigen auto om de functie te vervullen van een rouwauto. Een andere keer wordt er door de nabestaanden zelf een kist gemaakt. Meestal gaat dit meer om de inhoudelijke betekenis zelf actief ‘iets te kunnen bijdragen / betekenen’ maar het drukt meestal wel de totale kosten.

Omdat iedere uitvaart anders is kan ik voor u een voorbeeldberekening maken als u uw wensen en voorkeuren kenbaar maakt via e-mail of via het voorregelformulier, of tijdens een telefonisch of persoonlijk (kosteloos) informatief gesprek. E-mail adres en telefoonnummer kunt u vinden bij Contact.