Uitvaartverzekeringen; een verhaal apart

Dit is een onderwerp waar ik kort over kan zijn.

Over het algemeen blijkt in de praktijk dat een verzekering voor de kosten van een uitvaart niet voldoende uitkeert om alle kosten te dekken.

Er zijn in hoofdzaak twee verschillende soorten uitvaartverzekeringen.

A. Kapitaalverzekering

Hier wordt een geldbedrag uitgekeerd aan de nabestaande(n) en zij kunnen zelf beschikken over dit geld en bepalen hoe zij dit willen besteden. Afhankelijk van het ingelegde / opgebouwde kapitaal  zal dit wel of niet toereikend zijn voor de kosten van de uitvaart.

B. Natura verzekering

Deze verzekering keert een bedrag uit aan de uitvaartonderneming. Daarom heet het natura; de verzekering ‘zorgt’ dat de uitvaart kan plaatsvinden zonder dat er verder een (ver)rekening aan te pas komt. Maar meestal komt die er wel omdat in de praktijk het uitgekeerde bedrag veelal niet toereikend is om de werkelijke kosten te dekken.

Dit stuit nogal eens op onbegrip bij de nabestaanden omdat er veelal jaren premie betaald is en er altijd beloofd werd en wordt dat de hele uitvaart hier probleemloos mee uitgevoerd kan worden.

Bij naturaverzekeringen heb ik het maar al te vaak meegemaakt dat de kosten voor de uitvaart in totaal omstreeks € 5500,- waren (er is dan helemaal niet bijzonder luxe gekozen) en dat er dan zo’n € 2700,- van de naturaverzekeraar op mijn rekening kwam. De resterende € 2300,- moet ik dan toch echt aan de nabestaanden factureren.

In mijn visie bestaat er helemaal niet zoiets als een ‘naturaverzekering’ omdat het toch gewoon om een, door de verzekeraar bepaald, geldbedrag gaat.

En het maakt ook niet uit of ik de uitvaart regel in het geval van een naturaverzekering of dat een bij de verzekeraar aangesloten uitvaartonderneming dit doet. Ook dan moet er meestal achteraf worden bijbetaald.