Steeds meer mensen willen hun eigen uitvaart bespreken en daarom kiezen ze voor een voorbespreking. Tijdens dit gesprek worden alle mogelijkheden rondom de uitvaart besproken en indien gewenst vastgelegd. Dit geeft ook duidelijkheid aan de nabestaanden over wat de wensen van de overledene zijn.
In situaties waarbij bijvoorbeeld euthanasie zal plaatsvinden, kan het waardevol zijn om vooraf te bespreken wat de nabestaanden te wachten staat na het overlijden.
Mocht u interesse hebben in een vrijblijvend gesprek, dan kunt u met mij een afspraak maken. Tijdens dit gesprek kunnen we uw wensen bespreken en op basis daarvan een indicatie van de kosten geven. Het is onze taak om u te helpen bij het maken van keuzes en om u bij te staan in deze bijzonder moeilijke periode.
De uitvaart vastleggen
Samen zullen we spreken over de uitvaart en alle aspecten die daarbij komen kijken.
De verzorging
Nadat de arts het overlijden heeft vastgesteld, is het belangrijk dat het lichaam van de overledene verzorgd en gekoeld wordt. Deze verzorging kan in uw aanwezigheid plaatsvinden, maar u bent vrij om te bepalen in hoeverre u hierbij betrokken wilt zijn. Deskundige verzorgers kunnen de verzorging uitvoeren indien gewenst. Bij een crematie is het noodzakelijk om aanwezige pacemakers of ICD’s te verwijderen.
Het is handig om de kleding voor de overledene klaar te leggen, en als het de bedoeling is dat uw dierbare sieraden draagt, een bril of andere specifieke items, kunt u daar ook alvast over nadenken. Soms kan een duidelijke foto van uw dierbare van pas komen om de verzorgers een beter beeld te geven van de wensen. Daarnaast kunnen eigen make-up, nagellak, parfum, kam en borstel gebruikt worden voor de verzorging. U kunt alles wat bij de verzorging van pas komt klaarleggen.
De opbaring
In de meeste gevallen is een thuisopbaring mogelijk. Dit kan bijvoorbeeld op bed met behulp van koeling, onder de kist of door thanatopraxie (lichte balseming, waarbij geen koeling nodig is).
Als u kiest voor een opbaring in een rouwkamer, heeft u de keuze uit diverse uitvaartcentra in de omgeving. Het feit dat we niet gebonden zijn aan enige verzekeraar of uitvaartonderneming geeft u de vrijheid om een rouwkamer te kiezen waar uw voorkeur naar uitgaat. Uitvaartcentra bieden een 24 uursrouwkamer aan, waarbij u een sleutel(pasje) krijgt om op elk moment bij uw dierbare te kunnen zijn.
Het is ook mogelijk om een andere locatie te kiezen voor de opbaring, zoals een zaal van de (sport)vereniging waar uw dierbare lid van was, een clubhuis, theater, verzorgingshuis, kerk, enzovoort. Belangrijk is dat er een mogelijkheid is om het lichaam gekoeld te houden tot de dag van de uitvaart.
Begraven of cremeren
Als u kiest voor een begrafenis, is het belangrijk om te weten op welke begraafplaats en wat voor soort graf u wenst. Er zijn twee mogelijkheden: een algemeen graf en een eigen graf.
Een algemeen graf is een graf waarin meerdere overledenen worden begraven die geen bekende band met elkaar hebben. De beheerder van de begraafplaats bepaalt waar het graf komt, en na een periode van meestal 10 jaar wordt het graf geruimd. Op een algemeen graf komen vaak meerdere monumenten.
Bij een eigen graf huurt u een graf van de begraafplaats voor een bepaalde periode, meestal minimaal tien jaar. U kunt zelf het graf uitzoeken en de tijdsduur kan altijd verlengd worden. In een eigen graf worden geen vreemden begraven, en het is dus een persoonlijke rustplaats voor een of meerdere overledenen.
De ceremonie voor een crematie vindt vaak plaats in een crematorium. Na de crematie blijft de as minimaal een maand in het crematorium (volgens de Wet op de Lijkbezorging), zodat de nabestaanden de tijd hebben om te beslissen wat ze met de as willen doen. Er zijn verschillende mogelijkheden, zoals het bijzetten van de as of het (zelf) verstrooien ervan.
Als iemand in het buitenland begraven of gecremeerd wil worden, bijvoorbeeld in het land van herkomst of in het land waar diegene woont, regelt de uitvaartorganisator alles wat nodig is. Deze organisator zorgt voor de benodigde documenten om de overledene naar het betreffende land over te brengen, per auto of vliegtuig. Eenmaal op de plaats van bestemming neemt de uitvaartorganisator ter plaatse de verdere zorg voor de overledene over.
De ceremonie
De meeste begraafplaatsen en crematoria beschikken over een aula en een condoleanceruimte, waar de ceremonie kan plaatsvinden. Echter, er zijn ook andere locaties waar een ceremonie gehouden kan worden, zoals het huis van de overledene, een theater, een verenigingsgebouw, een bos, het strand, of een andere plek die belangrijk was voor de overledene.
Als de plechtigheid in een kerk plaatsvindt, is er vaak een kerkdienst. Soms is er voor aanvang van de dienst gelegenheid om achter in de kerk afscheid te nemen van de overledene. Na de dienst vertrekt men gezamenlijk – of in familiekring – naar de begraafplaats of het crematorium.
Rouwdrukwerk, advertentie
Er zijn verschillende papiersoorten beschikbaar voor rouwdrukwerk, waaronder geschept oud-Hollands en biotop. Er is een ruime keuze aan ontwerpen, waarbij een foto of tekening vaak gebruikt wordt als afbeelding op een rouwbrief. Als u dat wenst, kan ik ook de plaatsing van een rouwadvertentie in het dagblad van uw keuze verzorgen. Daarnaast behoort het aanmaken van een online condoleanceregister tot de mogelijkheden.
De kist
Er zijn diverse mogelijkheden voor een kist, zoals verschillende houtsoorten en soorten beslag. Ook zijn er manden gemaakt van bijvoorbeeld wilgentenen, bamboe, of bananenblad. U heeft een gevarieerde keuze.
Een draagbaar is een plank met opstaande randen en uitsparingen om de plank te kunnen tillen. Hierop wordt de overledene (meestal in een wade) opgebaard. Een draagbaar kan gemaakt zijn van hout, wilgentenen of bamboe.
Tijdens ons gesprek heeft u alle gelegenheid om de kist uit te zoeken die overeenkomt met de wensen van de overledene. Zodra de kist bezorgd is, zal de overledene erin worden gelegd. De kist of mand kan vaak – als u dat wenst – tot de dag van de uitvaart open blijven, zodat u tot het laatste moment de gelegenheid heeft om afscheid te nemen.
Rouwvervoer
Hoe wenst u vervoerd te worden naar de plek van de uitvaart? Vaak wordt gebruikgemaakt van rouwauto’s en volgauto’s. Een andere mogelijkheid is het reserveren van een uitvaartbus, waarin de overledene met een aantal naasten in een speciaal daarvoor bestemde touringcar vervoerd worden. Ook bestaat de optie van een koets voor de overledene en volgkoetsen voor de nabestaanden. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de vele mogelijkheden.
Bloemen
Dankzij mijn samenwerking met goede bloemisten bent u verzekerd van mooie rouwstukken van uitstekende kwaliteit. U kunt een keuze maken uit het boek met voorbeelden van bloemstukken of online bestellen. Speciale wensen zijn altijd bespreekbaar, zodat kleur, vorm en grootte aangepast kunnen worden aan uw wensen.
De kosten
Een uitvaart brengt kosten met zich mee. Vaak is men verzekerd voor een bepaald bedrag of in natura (uitkering in goederen en diensten). Ongeacht het type verzekering dat u heeft, bent u vrij om een uitvaartorganisator naar keuze te kiezen. De kosten van een uitvaart kunnen variëren afhankelijk van de gekozen mogelijkheden, zoals een kerkdienst, afscheid, volgwagens, advertenties, een condoleance na de plechtigheid, de keuze van begraafplaats of crematorium, en meer. Na ons gesprek wordt er een voorlopige begroting of opdrachtbevestiging opgesteld, zodat u precies weet wat de kosten van de uitvaart zullen zijn.